Пенсіонерці з обласного центру столичний хірург безплатно замінив кардіостимулятор

,

06358Про 75-річну кропивничанку Світлану Ракітіну, яка безплатно проводить заняття з фізкультури для літніх людей у міському парку, «КП» розповідала восени минулого року. Тоді газета зверталася до всіх небайдужих допомогти жінці зібрати гроші на заміну кардіостимуляра. Для операції на серці необхідно було сто тисяч гривень. Сподівання, що таку суму можна зібрати за короткий час, у пенсіонерки були дуже слабкими, але диво сталося саме напередодні Нового року. У Національному науковому центрі інституті кардіології імені Стражеска Світлані Ракітіній зробили операцію і замінили кардіостимулятор безплатно. Хто став учасником дивовижного ланцюжка здійснення мрії, кропивничанка розповіла «КП».

– У моєму серці стояв кардіостимулятор, термін дії якого розрахований на п’ять років. Цей час мав збігти вже в кінці минулого року. Тоді у жовтні я поїхала в столичний інститут кардіології, аби там визначили резерв енергії батарейки, на скільки її ще вистачить, бо у нас у Кропивницькому поки такої діагностики не роблять. Там мені сказали, що маю в запасі ще місяць. На заміну нового кардіостимулятора потрібно було сто тисяч гривень, – розповідає пенсіонерка і додає, тоді зрозуміла, зібрати такі кошти ніколи не зможе і вже морально готувалася до того, що її життя тихо спливає. Про свою біду нікому не розповідала, бо сподіватися на допомогу було нізвідки.

Початком здійснення дива став сюжет, який показали на каналі «1+1». Журналіст Олена Шворак розповіла про літню пенсіонерку, яка попри проблеми з власним здоров’ям, щодня проводить безплатні заняття з фізкультури для літніх людей, заряджає їх оптимізмом і життєвою енергією.

– Коли Олена знімала цей сюжет, запитала мене, скільки часу планую ще займатися цією справою, які маю перспективи? А які в мене тоді вже були перспективи? Ось тоді я не втрималася і розповіла, що потребую негайної заміни кардіостимулятора. Про мою біду написали в газетах, зокрема й у вашій розповідали, показували сюжети на різних каналах. Люди почали відгукуватися, перераховували хто 200, хто 500 гривень. Загалом назбиралося близько п’яти тисяч, але цих грошей на операцію все одно не вистачало, – продовжує жінка.

Світлана Ракітіна вже не сподівалася на диво, як їй знову зателефонувала Олена Шворак і повідомила, що сюжет про неї побачив кардіохірург із інституту кардіології імені Стражеска Сергій Лизогуб і запропонував зробити операцію безплатно.

– Я не повірила, що це відбувається зі мною. Питаю, ви точно мені телефонуєте, не помилилися? А Олена мені каже: «Дзвоніть лікарю, він чекає», – сміється жінка і додає, у телефонній розмові Сергій Лизогуб запевнив, що операцію зробить абсолютно безплатно, а кардіостимулятор поставлять набагато кращий, ніж був.

Операцію пенсіонерці призначили на дванадцяте грудня. Жінка каже, в інституті її зустріли, наче рідну. І лікар, і увесь медперсонал були дуже чуйними й уважними.

– Операція тривала дві години. Мені зробили місцеве знеболювальне, я була при свідомості. Але було зовсім не страшно. Бачила упевненість лікаря, його міцні руки, відчувала чіткі рухи. Все це настільки вселило в мені віру, що все буде добре, що я на операційному столі навіть співала і розповідала вірші, – пригадує співрозмовниця «КП».

Світлані Ракітіній поставили новий двокамерний кардіостимулятор, термін дії якого розрахований на 12 років. Після операції жінка одразу встала і змогла вести звичний спосіб життя. За кілька днів вона вже самостійно повернулася додому і знову вийшла на ранкову зарядку. Пенсіонерка каже, безмежно вдячна кардіохірургу Сергію Лизогубу, який здійснив її мрію, а ще дякує кардіологу Кропивницької райлікарні Ігорю Кисельову, який колись вчасно виявив її хворобу і почав лікування.

– Це лікарі від Бога! Я щиро вдячна їм і всьому медперсоналу інституту кардіології, які допомогли мені продовжити життя, – дякує співрозмовниця «КП» і додає,

зараз вона почувається набагато краще. – Я відчуваю свободу. Раніше заледве піднімалася на п’ятий поверх, відчувала задуху, тіло мене не слухалося, а зараз роблю це легко, відчуваю силу. Кардіостимулятор дає можливість серцю працювати самостійно, регулює частоту пульсу відповідно до фізичного навантаження.

Увесь час, поки Світлана Ракітіна проходила лікування, за неї вболівали її учні. Жінка каже, жодного дня не залишають її поза увагою.

– Коли дізналися про мою біду, відгукнулися всі, зібрали гроші хто скільки міг. Це були невеликі суми, але для мене дуже значимі, – ділиться емоціями жителька обласного центру.

Усе своє життя Світлана Ракітіна вела активний спосіб життя, займалася легкою атлетикою. Закінчила педінститут і школу тренерів. За багато років довелося не раз змінювати роботу, але зі спортом не розлучалася ніколи. Вже десять років жінка проводить лікувальну фізкультуру у міському парку для таких же літніх людей. Розробила власну методику дихання, навантаження і гарного настрою. За цей час кількість учасників групи здоров’я змінювалася, але кістяк залишається сталим. До нього належить і Галина Сєдун, яка днями відзначила 80-ліття.

– Що для мене є мотивацією щоранку виходити на зарядку? Та нічого. Це просто мій спосіб життя. Коли вранці прийдеш у парк, а там така краса, природа, свіже повітря! Настрій покращується на весь день. Зараз тріщать морози, то ми не збираємося на зарядку, а щойно потеплішає – одразу вийдемо. Мене вже кличуть мої учні, – сміється Світлана Ракітіна.
e-max.it: your social media marketing partner