Трибунал ООН зобов’язав Росію негайно звільнити українських моряків

, КП

07759Міжнародний трибунал з морського права зобов’язав Росію негайно звільнити три українські кораблі та 24 моряків, серед яких двоє із Кіровоградщини, яких захопили торік у листопаді, повідомляє 5.UA.


– Оскільки трибунал вважає, що вчинені Російською федерацією дії можуть завдати серйозної шкоди імунітету військовим кораблям України та праву членів їх екіпажу, а також вважає, що існує загроза завдання непоправної шкоди правам України, Трибунал вважає нагальним застосувати тимчасові заходи. Трибунал вимагає від Росії звільнити 3 українські кораблі і 24 затриманих військовослужбовці і дозволити їм повернутися до України для збереження їх прав, – зачитав вирок президент трибуналу Пак Чжин Гьон.

 

За таке рішення проголосували 19 членів трибуналу. Лише один висловився проти – російський суддя.


Окрім цього, Міжнародний трибунал зобов'язав Росію та Україну утриматися від будь-яких дій, які можуть загострити ситуацію.


Рішення трибуналу є обов'язковим до виконання. Навіть попри те, що Росія відмовилася брати участь у процесі. Водночас, це лише тимчасові заходи. Справу по суті іще будуть розглядати.

 

Нагадаємо, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку українському буксиру «Яни Капу» і двох катерів, «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили вогонь на ураження по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них отримали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ. Всі полонені були заарештовані так званим «судом» в Криму, після цього їх перевезли в московські слідчі ізолятори «Лефортово» і «Матроська тиша». Серед полонених двоє військових із Кіровоградщини – Роман Мокряк і Андрій Артеменко..

 

17 квітня Лефортовський районний суд Москви продовжив запобіжні заходи 24 українським військовополоненим морякам, у тому числі бійцям з Кіровоградщини – Роману Мокряку й Андрію Артеменку, до кінця липня.

e-max.it: your social media marketing partner