Відома волонтер долучилась до флешмобу, щоб привернути увагу до проблеми самогубств серед військових

, КП

7496Кіровоградський волонтер Олена Щербина долучилася до всеукраїнського флешмобу #22PushupChallenge, аби привернути увагу до українських ветеранів, які пройшли війну на Донбасі, та до проблеми самогубств серед військових. Його суть полягає в тому, щоб 22 дні поспіль віджатися від підлоги 22 рази, відзняти це на відео, опублікувати у соцмережі і передати естафету своїм друзям.

Олена, певно, перша жінка, яка долучилася до флешмобу. Каже, не підтримати просто не могла.

– Щоразу ми здригаємося від звістки, коли чуємо про бойові втрати наших хлопців на сході. Біль, розпач і розуміння того, що осиротіла ще одна родина, неможливо передати… Ми безмежно радіємо, коли бійці повертаються з війни живими і молимося, щоб так було й надалі. Але ще більше болить, коли солдат повертається вцілілим додому, а потім усвідомлено приймає страшне рішення. Про цю проблему сьогодні не те що говорити, кричати потрібно! – переконана волонтер.

Нині естафету підхопили тисячі українських користувачів.

Нагадаємо, на Кіровоградщині до флешмобу долучилися поліцейські та «КП».

– «КП» постійно підтримує, а буває, що й сама ініціює акції, покликані привернути увагу до тих чи інших проблем. Проблема самогубств серед військових нині дуже актуальна. Наша газета вже неодноразово її піднімала у своїх публікаціях. Однак остання новина про самогубство кіровоградського військового всіх просто ошелешила. Дуже важко і боляче дізнаватися про такі випадки, а ще важче писати про них, адже завжди стоїш перед вибором – змовчати з поваги до почуттів рідних, чи вкотре показати, що проблема реальна і вона існує, – говорить головний редактор Любов Попович і додає, що першим у редакції флешмоб підтримав дизайнер Олександр Гранат, який передав естафету журналістам Олені Сідоровій та Андрію Морозу.

Започаткував флешмоб в Україні відомий волонтер Олексій Мочанов. За його основу взяли закордонний варіант, який запровадили після того, як торік у липні Департамент у справах ветеранів США оприлюднив звіт за 2014 рік про самогубства серед американських військових. З’ясувалося, що за океаном близько 22 ветеранів щодня скоювали суїцид. Згодом цю цифру уточнили – 20 випадків за добу.

– Але цифра 22 запам’яталася і задля усвідомлення суспільством проблеми попередження самогубств серед ветеранів народився флешмоб #22PuchupChallenge… Він швидко перекинувся через океан і дійшов до нас. Ми лише почали стикатися з цими проблемами. Тому ще навіть не усвідомлюємо її глибину! Доєднуючись до флешмобу, привертаємо увагу до проблем наших ветеранів. Наших, а не чужих, – пояснив Олексій Мочанов на своїй сторінці у соцмережі.

e-max.it: your social media marketing partner