«КП» зібрала усю можливу інформацію про родину з Новоукраїнки, в якій виховується виснажений голодом хлопчик

,

04086Історія про страшенно виснаженого чотирирічного хлопчика із Новоукраїнки, який замість характерних для віку 16 кілограмів важив усього 7, що описала «КП», сколихнула всю Україну. Центральні медіа просто розривали редакційні телефони. У соцмережах статтю поширили тисячі людей. Стільки ж було коментарів. Читачі задавалися єдиним питанням: як батьки могли таке вчинити, і вимагали найсуворішого покарання. Упродовж кількох днів «КП» збирала інформацію буквально по крихтах. Журналісти поспілкувалися з батьком маленького Владика, з лікарями і далі були на зв’язку з соціальною службою та правоохоронцями.

Як усе було
Нагадаємо, виснаженого чотирирічного хлопчика в родині жителів Новоукраїнки помітили патронажні педіатр і медсест­­ра, коли приїхали на огляд іншої дитини – десятимісячної дівчинки. Попри наполягання медиків, госпіталізувати малого батьки категорично відмовилися. Лікар повідомив соцслужбу, однак її працівників батько в хату не пустив. Довелося звертатися в поліцію, а правоохоронцям – до суду за санкцією на проникнення до житла. І лише після отримання такого дозволу малого вдалося забрати.
 

04036

 

– Ми застали дитину у ліжечку з голови до п’ят вимащену власними фекаліями, – розповідали «КП» очевидці. – Він був настільки худюсінький, що серце просто розривалося. Коли їхали до лікарні, хлопчик постійно просив хлібчика і водички. А в лікарні, як у руках медсестри побачив каструлю, почав кричати… Уявіть собі, наскільки він був голодний…

У службі у справах дітей виконавчого комітету Новоукраїнської міськради констатували, родина не стояла у них на обліку, бо сигналів про неналежне виконання батьківських обов’язків не надходило, а також не було можливості оглянути й оцінити умови проживання дітей, так як працівників і раніше батьки не пускали у помешкання.

Що вдалося дізнатися про сім’ю?
Олександр і Наталія Мольченки одружені більше десяти років. Нині вони виховують двох доньок і сина. Ще одна донька – найстарша – від попередніх стосунків жінки. Тобто всього у родині четверо дітей. Маленький Владик – єдиний син.

Батько хлопчика – депутат районної ради. Зайшов туди від партії Ляшка. Хоча нині там відхрещуються від такого члена. Більше того, очільник Новоукраїнської районної організації радикалів Андрій Ратушний каже, що Мольченко нині виїхав з міста до села.

– Його немає, він у Рівному Новоукраїнського району, виїхав до тещі, – повідомив він у коментарі CBN. – Я не думаю, що він переховується. Я телефоную в свою сільську раду й питаю, чи вони вживають якихось заходів, а вони кажуть, що ні, бо він виїхав на іншу територію. Я сподіваюся, за місцем проживання його тещі його і можна буде знайти.

При цьому Олександр Мольченко називає себе народним президентом і веде боротьбу з усіма.

– Та цей батько судиться з усіма на світі, – кажуть про нього жителі Новоукраїнки і додають, із ним ніхто не хоче зв’язуватися.

На сторінці чоловіка у соцмережі до скандалу було чимало інформації з його позицією з тих чи інших питань. Зокрема, він заявив, що з лютого місяця припиняє сплачувати за будь-які послуги, бо не хоче фінансувати війну. Однак через увагу преси повидаляв свої дописи. У тому числі той, де написав, що сьогодні проти нього ведеться «політична розправа» (вочевидь, мав на увазі ситуацію з вилученням сина, – «КП»).
 

04087

 

04041

 

Про Наталію Мольченко інформації обмаль. Джерела повідомили «КП», що є дані нібито у 2006 році жінку суд позбавив батьківських прав на трьох дітей. Найстаршому синові нині має бути 19 років. Тобто, уперше мамою Наталія стала в 16.

Олександр Мольченко цю інформацію не підтвердив.

– Я не знаю, що колись було, – сказав він у коментарі «КП».

По себе чоловік розповідає, що працює неофіційно – з документами. І його родина нічого не потребує.

«Дитина їсть набагато більше навіть, чим їдять всі інші діти…»
Чому чотирирічний Владик такий виснажений його батько має пояснення. Каже, то наслідок тестування медиками препаратів на малому, ще коли той був немовлям.

– (…)Те, що дитина в такому стані була, дійсно є проблема, і ми не спростовуємо її. Дійсно, в частині ми винні, в тому, що дитина саме в такому стані. Ми дотягли вже дитину до такого стану, але що сталося з дитиною після того, як вона народилася, що сталося з дружиною після того, як вона народила дитину?.. Жодний документ не підтвердив про те, що моя дружина хворіє на туберкульоз. На підставі цього вони тримали в лікарні, кололи якимись ліками… (…)Дитина народилася абсолютно здорова. Без будь-яких вад, без будь-яких проблем, без будь-яких хвороб, без будь-яких там аномалій чи ще чогось. Тобто, дитина не потребувала жодної медичної допомоги. (…)Дитина втрачає вагу, я вважаю, через наслідки того, що коли він народився, йому кололи якісь препарати. (…)Я вимагав, щоб звільнили цю медсестричку, яка незаконно тестувала якісь там медичні препарати на моїй дитині. Тобто, коли я прийшов, я помітив, як вона відразу почала ховати по кишенях шприци, коробки і все інше... Розумієте, я вважаю, що це сто відсотків наслідки того, що цю дитинку при народженні кололи, випробовували якісь медикаменти. Зараз це ідуть наслідки цього.., – коментує Олександр Мольченко.

Водночас чоловік запевняє, чотирирічний син харчувався добре і мав здоровий апетит.

– (…)Дитина дійсно хвора. Не тому, що вона там чи недоїдала, чи недосипала. Повірте мені, будь ласка, дитина їсть дуже добре. У дитини дуже добрий апетит. (…)Тому що дитина їсть постійно. Постійно дитина їсть. Дитина їсть набагато більше навіть, чим їдять всі інші діти. У нас діти їдять три-чотири рази на день. Владик же їсть постійно. Через кожні півгодини він щось та й просить. То йому хлібчика дай, то йому те дай... Тобто, дитина постійно просила. Він усе підряд їв, але сам організм не сприймає їжу.., – переконує Олександр.

На запитання «КП», чому Владик був із голови до п’ят у фекаліях, коли його застали вдома медики, відповідь батька ще більше приголомшила.

– Малий кожного дня, коли просинається, через те, що він переїдає, вночі какає постійно... (…)Тобто, він постійно як переїдає вночі обкакується, і зазвичай після того як він обкакується, вимазується. Це часто було. Це правда, – пояснює Олександр Мольченко і переконує, що саме перед приходом соцслужб, поліції і медиків збирався помити сина. – (…) Ми гріли якраз воду для того, щоб купати дитину. І якраз саме в цей час приїхали оці всі служби. У нас навіть вода грілася на газовій плиті... Саме тому лікарі застали хлопчика, який був замазаний у фекаліях. Дійсно, це правда. Я не спростовую. Це правда. Так. Напевне, лікарі зараз бачать ту саму картину в лікарні. Тобто, хлопчик, коли переїдає, какає, а потім бере руками витягує з трусиків ту каку і руками обтирає об себе або об простирадло, або об ковдру, або об щось іще. Звичайно, він може бути замазаний фекаліями. Я не спростовую це. І більше того я скажу, що дійсно, у той момент він був у фекаліях…

Хлопчик поступово набирає вагу
Тим часом лікарі медзакладу, де нині виходжують чотирирічного Владислава Мольченка, кажуть, малий поступово набирає вагу. За кількадень наїв майже кіло. Він як і раніше слабий, але при цьому дитина проситься на горщик!

– Ми звичайно одягаємо йому підгузок, але він проситься. Вимов­­ляє: «Ккк…» (коли хоче в туалет – «КП»), – розповідають медики.

Узагалі стан хлопчика лікарі оцінюють як задовільний. Щоправда, констатують, малий поступив хворим на пневмонію і гельмінтну інвазію. Водночас він ще дуже слабкий. Тому про прогулянки поки не йдеться.

– Щоб він ходив по палаті, то ні. Він стоїть і за ручку ми його намагаємося тримати. Але хлопчик слабенький, тому ми його дуже не навантажуємо, – коментують лікарі.

 

04089

Натомість батько хлопчика – Олександр – запевняє «КП», що будучи вдома малий навіть виходив гуляти!

– У нас постійно сусідка була, вона не проживала з нами, але майже кожного дня була у нас. (…)Вона постійно з ним гуляла, причому кожного дня… – каже чоловік.

За словами лікарів, апетит у Владика хороший. Його годують супами, кашами, дають перетерті тефтельки і м’ясне суфле… Чому малий у такому виснаженому стані – ще з’ясовують. Пояснюють, знаходитиметься він у медзакладі щонайменше найближчі два тижні. Владислава також уже оглянув невролог.

– Невролог говорить, що він непоганий. Рефлекси всі є. Просто може бути затримка розвитку, бо особливо з ним ніхто не займався… Треба за ним іще спостерігати, – зауважують фахівці і додають, попри те, що Владик дуже погано розмовляє, на власне ім’я реагує. – Він адекватно себе веде. Приходимо, кажемо йому: «Добрий день!» – у відповідь махає. На питання: «Як тебе звуть?», він показує пальцем угору – на табличку з його прізвищем і ім’ям. Усе розуміє. Дитина розвивається, просто, можливо потрібен час, аби він поправився, набрався сил.

А от про тата і маму хлопчик наразі не згадує.

– Ні маму, ні тата не просить. Принаймні, поки ми не чуємо. Він не плаче. Щоб такий вередливий був – ні. Хороша дитинка, – характеризують медики.

Чи позбавлять батьківських прав?
Як повідомили «КП» у міськраді Новоукраїнки, спеціальна комісія вирішуватиме питання про стан виконання батьками чотирирічного Владика своїх обов’язків.

 

04090


Нагадаємо, раніше поліція відкрила провадження за статтею 166 Кримінального кодексу – злісне невиконання обов’язків по догляду за дитиною.

Думка психолога
Спілкуючись із батьком Владика, журналісти «КП» помітили, що той практично не називає малого на ім’я, украй рідко каже на нього син, а здебільшого вживає слова «дитинка» і «хлопчик». Прокоментувати цей момент газета попросила психолога.

– Імовірно, дитина народжена не в любові, а тому що… так трапилося. Батько не до кінця пройнявся любов’ю до сина. Називаючи у третій особі, навіть не використовуючи приставки «моя» чи «мій» – скоріш за все, у нього немає прив’язаності, – коментує психолог Олександр Зінов’єв.

e-max.it: your social media marketing partner