Кіровоград насильно перейменували на Кропивницький

,

5415Верховна рада неочікувано для всіх учора перейменувала Кіровоград на Кропивницький. Відповідне рішення підтримали 230 народних депутатів. Відбулося це без обговорення, з голосу і без можливості апелювати до думки громади, яка категорично проти такої назви.

Ларін збирає юристів

Народний депутат, екс-очільник Кіровоградщини Сергій Ларін перший, хто публічно відреагував на рішення парламенту. Він заявив, що збирає команду авторитетних юристів, які через усі можливі українські та міжнародні суди домагатимуться скасування перейменування Кіровограда на Кропивницький.

«Без обговорення, з голосу Рада перейменувала Кіровоград на Кропивницький. Збираю команду авторитетних юристів. Будемо через усі можливі українські та міжнародні суди скасовувати це ганебне рішення. Крім того, вношу постанову Верхов­ної ради про скасування цього голосування, оскільки воно проходило з грубим порушенням регламенту. У даний момент це основ­не наше завдання, хоча зізнаюся, емоції просто зашкалюють. Головне зараз запустити механізм, щоб виправити цю історичну помилку і відстояти голос містян», – написав Ларін.

 


А кількома годинами по тому на сайті Верхов­ної ради з’явився проект №4222-П про скасування постанови про перейменування Кіровограда.

Райкович – за позачергову сесію міськради

Мер міста Андрій Райкович не менше обурений голосуванням нардепів. Рішення Верховної ради назвав кулуарним.

5413

– Я вважаю, що треба дослухатися до думки людей. Депутати міської ради висловлювалися з приводу перейменування міста. Назва Кропивницький не була підтримана. Це ігнорування думки депутатів міської ради, які набагато більше володіють обстановкою, атмосферою, в якій живуть, ніж депутати Верхов­ної ради. Тому моя думка така, що все треба робити у законний спосіб. Проведено анкетування, назва Кропивницький не була ні на першому, ні на другому місці. Також питання про перейменування міста не включили в порядок денний, не запросили мене, міського голову, якого обирали кіровоградці. Треба дослухатися до людей, а не кулуарно вирішувати це питання, – сказав він.

Також Райкович заявив, що проведе відповідні консультації з керівниками депутатських фракцій і, можливо, позачергово скличе сесію міськради з цього питання.

Яриніч: Парубій порушив регламент

Ще один проект постанови (№4222-П1) про скасування рішення про перейменування Кіровограда на Кропивницький вніс депутат від БПП Костянтин Яриніч. Він заявив, що спікер Андрій Парубій не мав права підписувати постанову про перейменування Кіровограда на Кропивницький і грубо порушив норми регламенту.

«Те, яким чином сьогодні відбувалося голосування за перейменування мого рідного Кіровограда, є проявом цинічного особистісного брехливого ставлення до народу України! Голова Верховної ради, грубо порушивши вимоги регламенту, не надав жодному народному депутату слова для виступу, як того вимагає Закон! Таким чином, забудьте, що ваша думка комусь цікава, а ваш вибір – для когось важливий! Десяток народних депутатів та псевдо-істориків нав’язали нашому рідному місту своє найменування! І їм байдуже, чи хочуть самі жителі жити в місті з такою назвою!», – прокоментував він.

 


Протести

Тим часом активісти вкотре мітингують проти назви Кропивницький. Акції протесту триватимуть два дні поспіль під стінами міської ради – сьогодні о 10:00 і завтра о 12:00.

5414

– Наші представники вважають, що парламентарі проігнорували не лише думку більшості (82%) жителів міста, зафіксовану низкою фахових соціологічних досліджень, а й офіційне рішення депутатів міської ради, які представляють інтереси місцевої громади. 230 людей, переважна більшість яких ніколи не була в Кіровограді, та, скоріш за все, погано уявляє собі, де він знаходиться, вирішили все за жителів міста та всупереч їхній думці. Ми вважаємо, що просто не маємо права «проковтнути» цей акт зверхності та беззаконня, допустити таку наругу над волею десятків тисяч городян, та будемо боротися за наші права всіма законними методами! – заявили в громадському об’єднанні «Воля», яке є організатором одного з мітингів.

А як же 82%?

Нагадаємо, 18 квітня Київський міжнародний інститут соціології та соціологічна група «Рейтинг» презентували результати дослідження на тему перейменування Кіровограда.

4283

 

Згідно з його даними, переважна більшість населення Кіровограда – 82% – проти перейменування міста на Кропивницький.

Втім Верховна рада начхала на волю громади.

e-max.it: your social media marketing partner