Сергій Коваленко: До яких провокацій не вдавалися б – об’єднання громад є незворотним процесом, націленим на фінансову незалежність територій

,

Kovalenko ODAШість сільських рад Олександрійського району, до яких входить 17 населених пунктів, вирішили об’єднатися у Приютівську територіальну громаду. Тієї ж ночі невідомі підпалили Войнівську сільську раду, яка була учасником об’єднавчого процесу. Кабінет тамтешнього очільника вигорів ущент, вогонь підозріло знищив усі протоколи рішень про утворення громади. Відтак це дало підстави припускати, що підпал – справа тих, хто такого об’єднання не бажає, і не хоче випускати фінансові надходження територій зі своїх рук. Аби у майбутньому убезпечити сільські ради від тиску і непередбачуваних обставин, обласна влада створила робочу групу. Правоохоронці тим часом встановили – сільрада горіла через навмисний підпал!

Приютівська територіальна громада – п’ятнадцята за рахунком, що створюється в області. На щастя, перші чотирнадцять об’єдналися мирно і лише в Олександрійському районі стався такий інцидент.

Одразу після пожежі голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко заявив, перешкоджання процесу децентралізації – це порушення закону. Більше того, громади створюються аби мати більше фінансів, якісні дороги, школи, дитячі садки, вищий рівень соціа­льного захисту і життя…

Утім, судячи з останніх подій, не всіх влаштовують такі зміни!

Уже наступного дня, аналізуючи інцидент у Войнівці, перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко зазначив, як би противники децентралізації не старалися,­ до яких провокацій не вдавалися б –­ об’єднання громад є незворотним процесом, насамперед націленим на фінансову незалежність територій!

– Не побоялися, ризикнули об’єднатися дві сільські ради – Велика Андрусівка і Подорожнє у Світловодському районі, де майже чотири тисячі населення. Затвердили бюджет 15,5 мільйона гривень. Держава виділила субвенцію 6 мільйонів. Коли б іще два села отримали стільки коштів, та плюс перевиконання бюджету? – риторично питає Сергій Коваленко і зауважує, за результатами аналізу бюджетів територій області, зокрема, скільки коштів припадає на одного жителя, Велика Андрусівка до отримання цієї субвенції займала останнє місце. На передостанній позиції було місто Олександрія. Тепер Велика Андрусівка отримає державну субвенцію, а Олександ­рія залишиться з найслабшим бюджетом у регіоні.

Посадовці пояснюють, коли торік у листопаді уряд затверджував перспективний план-модель Кіровоградщини, обласна влада запропонувала максимально ефективне об’єднання громад.

– Зокрема, Добровеличківський район переформатував усі три свої громади, стовідсотково отримавши погодження всіх суб’єктів. Новомиргородський – пішов іншим шляхом. Там зрозуміли, що всі дороги ведуть до райцентру, і запропонували модель: один район – одна громада. В Кіровоградському – ми виходимо на п’ять об’єднаних громад. Там залишаються лише дві, які не пристали на об’єднавчі процеси. Кіровоградський район один із перших позбудеться районних рад і державної адміністрації, – уточнює Сергій Коваленко.

Олександрійський район у цій моделі представлений трьома об’єднаними громадами, які склалися історично – це Червона Кам’янка, Нова Прага і сама Олександрія.

Приютівська громада має охопити решту населених пунктів району. Шість сільрад уже об’єдналися – це більша половина економічного потенціалу. Інші села можуть долучитися,­ але вже на умовах, які диктуватиме більшість членів громади.

– Ніхто не використовуватиме адміністративний ресурс для тиску на голів сільських і селищних рад із метою створення об’єднаних територіальних громад, – наголошує колишній багаторічний керівник області Микола Сухомлин. – Процес децентралізації проходить на добровільних засадах. За перспективним планом, Кіровоградській області рекомендовано 54 територіальні громади. Ми зробили відповідні розрахунки і свою методику, де є 18 показників для створення об’єднаних територіальних громад. Якщо Приютівська громада увійшла в технологічний процес створення об’єднання, допоможемо обрахувати всі показники і визначати її спроможність.

На фінансових перевагах, які дає об’єднання громад, наголошує і координатор регіонального центру місцевого самоврядування Олег Яременко.

– У ці сільські ради заходить 60% податку на доходи фізичних осіб, чого нині немає. Цей податок адмініструється між районом, областю і Києвом. У результаті території повинні стати спроможними. Але, окрім цих коштів, держава надає і величезну підтримку громадам у вигляді трьох додаткових джерел фінансування, – пояснює фахівець. – Це державний фонд регіонального розвит­ку, субвенція на розвиток інфраструктури і субвенція на соціально-економічний розвиток. Для прикладу, Тернопільська й Хмельницька області, де вже майже половина територій перейшла у формат об’єднаних громад, отримують по 200-250 мільйонів цих додаткових коштів. Кіровоградщина отримує близько 20 мільйонів! Тому чим більше буде громад, тим більше ми залучимо додаткових коштів. Для порівняння, бюджет Бобринецької ради після об’єднання, зріс у шість разів, а бюджет Маловисківської ради – у 4,5 раза.

Експерти центру місцевого самоврядування підрахували, після об’єднання Приютівська громада матиме набагато кращу фінансову спроможність. Наприклад, якщо у громаду об’єднаються вісім сільських рад, то загальна сума прогнозованих доходів на цей рік складе 61 мільйон 486 тисяч гривень, видатки – 57 мільйонів 428 тисяч. Різниця в чотири мільйони і є фінансовою спроможністю в разі об’єднання.

– Навіть у випадку, коли об’єднається лише шість територій, а не вісім, громаді залишається­ 2 мільйони 401 тисяча гривень, – продовжує Олег Яременко. – Якщо взяти показники ефективності, визначені Кабміном, де одним із найголовніших є розрахунок динаміки доходів на одного жителя, то до об’єднання середній дохід на одного жителя складав 1 тисячу 182 гривні, а після – становитиме 2 тисячі 698 гривень. Це доводить фінансову спроможність Приютівської громади.

На шляху до завершення об’єднання територій у Приютівську громаду обласна влада гарантує свою підтримку і супровід. Наступний крок – оголошення виборів і формування виконавчих органів. Усе це має відбутися до початку бюджетного року.

– У семи громадах області уже відбулися вибори, ще сім попереду. На старті об’єднавчих процесів ще більше десяти громад, – конкретизує перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко. – І будь-яке втручання в них є незаконним. Олександрії давався шанс розвитку за рахунок розширення, відповідно до стратегії розвитку міста. На жаль, тамтешня влада не скористалася такою можливістю… Упевнений, час розставить усе на свої місця. Об’єднана громада, яка вирішила не чекати, а залучити ресурс, який дає держава, отримає з цього відповідний зиск для свого розвитку.

Тим часом у Верховній раді зареєстрували законопроект, який дасть можливість приєднуватися навколишнім селам до міст обласного значення без перевиборів тамтешньої влади. Вочевидь, саме це питання так лякає очільників Олександрії. Тож не виключено, що страх перевиборів і спровокував конфлікт.

Нині, маючи на руках виснов­ки експертизи, правоохоронці знають напевне – Войнівську сільську раду підпалили навмисне. Поліція продовжує шукати виконавця.

 

00105

e-max.it: your social media marketing partner