Суддю Галагана, якого патрульні затримали нетверезим за кермом, відсторонили і відправили на курс етики

, Олена Сідорова

03748Суддю Кіровського районного суду міста Кіровограда Олексія Галагана, якого у липні 2016 року патрульні затримали нетверезим за кермом, відсторонили від посади і відправили на проходження курсів суддівської етики. Таке рішення прийняла Вища рада правосуддя на своєму засіданні 17 липня.

Подання про тимчасове відсторонення Галагана надійшло 25 червня 2018 року – практично за два роки після того, як той протиправно залишив місце зупинки працівниками патрульної поліції і відмовився від проходження огляду на визначення стану алкогольного сп’яніння.

Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя визнала, що поведінка судді в позаробочий час – дисциплінарний проступок. 12 лютого 2018 року суддя оскаржив рішення. Втім його залишили без змін.

Не відсторонювати Галагана від посади просив голова Кіровського суду – Роман Петров, бо той є єдиним слідчим суддею.

Сам Галаган попросив відкласти розгляд справи через лікарняний.

Проте Вища рада правосуддя прийняла рішення відсторонити Галагана від здійснення правосуддя на три місяці з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу, направити його до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації з питань суддівської етики.

Нагадаємо, 25 липня 2016 року близько опівночі патрульні затримали за кермом нетверезого суддю Кіровського районного суду міста Кіровограда. Пізніше той заявив, що його побили і поскаржився на копів до прокуратури. «КП» першою дізналася про інцидент і вела справу до кінця.

За фактом імовірного перевищення службових обов’язків патрульними у ході затримання, прокуратура тоді відкрила кримінальне провадження.

Згодом у вересні Кіровоградський районний суд області визнав Галагана винним за частиною 1 статті 130 – керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння та статті 185 – злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, військовослужбовця Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Галагану призначили штраф у сумі 3 тисячі 400 гривень.
e-max.it: your social media marketing partner