У Голованівському районі десятирічний хлопчик облив себе бензином і підпалив. Щоб врятувати життя – потрібні гроші

,

11882Біда сталася 10 січня близько 17:00 у селі Чемерпіль. Іван Лемко у шафі з інструментами і зап­частинами знайшов пляшку з бензином, відкрив і розлив на себе. Хлопчик підпалив сірник, від якого одяг одразу спалахнув. Дитина отримала важкі опіки другого ступеня більш як 60% тіла. Першу допомогу хлопчику надали медики Гайворонської лікарні. Іван Лемко у важкому стані перебував у реанімації обласної лікарні, а в суботу його перевезли в опікове відділення обласної дитячої лікарні міста Дніпро.

– Я залишила дітей буквально на 10 хвилин, пішла до мами, яка живе за 800 метрів, взяти картоплі. Ваня поліз у шафу з інструментами і взяв там пляшку з бензином. Рідини було зовсім мало, але він вилив на себе її і підпалив сірник. Думав, що то іграшка, хотів погратися. Молодша сестричка підбігла, щоб загасити вогонь, але одяг спалахнув, – розповідає мама хлопчика Вікторія Лемко.

За словами мами, Іван одразу вибіг у коридор, а молодші діти кинулися гасити на ньому полум’я. Поливали водою, яка була в хаті. Вогонь загасили, а обгорілий хлопчик кинувся бігти до мами.

– Прибіг молодший восьмирічний син і каже: «Мамо, Ваня згорів». Я вибігла надвір, а назустріч біжить Ваня, увесь обгорілий… – розповідає жінка. – Він був при тямі і весь час благав: «Мамочко, не дай мені померти…».

Жінка викликала швидку. Поки медики їхали, вона прикладала до тіла дитини мокрі простирадла, увесь цей час хлопчик тримався і був при свідомості, а коли вже приїхали медики, знепритомнів. На допомогу гайворонським лікарям виїхали медики з обласної лікарні. О пів на першу ночі хлопчика прооперувала завідувачка опікового відділення Кіровоградської обласної лікарні Наталія Корчака.

Стан Івана був дуже тяжкий, тож одразу переправляти його до обласної лікарні не наважилися, а вже наступного дня його доправили в реанімаційне відділення обласної лікарні.

– Синові вже зробили чотири операції і шість наркозів (станом на понеділок, 17 січня – «КП»). Кожну перев’язку роблять під наркозом, бо це дуже болісно. Зараз він перебуває у медикаментозному сні, – розповідає Вікторія Лемко.

Крім медикаментів, для порятунку життя хлопчика потрібна кров. У Кропивницькому небайдужі люди вже здали 14,5 літра крові. Відгукнулися і два десятки військових із Кривого Рогу, де родина має родичів, але жінка каже, що треба ще вирішити питання обміну матеріалом.

Лікарі поки ніяких прогнозів не дають. Мама Івана молить Бога, аби її син вижив.

– Лікарі кажуть, якщо все буде добре, то через два місяці сина переведуть із реанімації у хірургічне відділення. Я постійно поруч із ним і буду біля нього, аж поки він своїми ніжками не вийде з лікарні, – плачучи каже мама.

У вівторок Івана вчергове прооперували дніпровські лікарі. За словами мами, дитина перебувала на штучному диханні, його стан кри­тичний. А вже у середу стан хлопчика поліпшився, він почав дихати самостійно, йому зробили чергову операцію.

Зараз Івану Лемку потрібна допомога небайдужих – кошти на медикаменти. Родина багатодітна, крім старшого Вані, батьки виховують ще трьох дітей. Зараз вони вдома з батьком і бабусею, мама постійно перебуває біля постраждалого сина.

Допомогти родині можна, перерахувавши гроші на картку банку «ПУМБ»: 5355 2800 1089 1370 або «Монобанку»: 5375 4114 0980 8669 – (Бадалова Юлія Іванівна – тітка)

текст: Любов Попович
фото: із соцмережі
e-max.it: your social media marketing partner