Північне сяйво і резиденція Санта Клауса. Жителька з Кіровоградщини розповіла про Новий рік у Лапландії

, КП

10036Анна Кузнецова-Шаповал родом із села Червоний Яр Кропивницького району. Зараз жінка з родиною живе в Умані. Але хоча б раз у місяць приїжджає у рідне село. Вже родинна традиція – зустрічати Новий рік у Червоному Яру. Та одного разу Анна з чоловіком Олександром зробили виняток – новорічну ніч провели у місті Рованіемі у Лапландії. Що сподобалося і вразило Анну, вона розповіла «КП».

Рованіемі – столиця Лапландії на півночі Фінляндії

– Батьки мого чоловіка Саші живуть у Рованіемі. Це місто у Фінляндії, столиця Лапландії. Вперше ми туди поїхали зустрічати 2012 рік. А після того ще тричі їздили. Але не саме на Новий рік. Святкували за українсь­­кими традиціями в ніч із 31 грудня на 1 січня. У цьому місті дуже гарно, навіть казково, неймовірна природа, – захоплено ділиться Анна. – Усюди сосни, ялинки, сніг лежить. Там люди живуть, як у лісі, немає вулиць, як у нас – будинки, будинки, будинки. Їдеш, бачиш один будинок, далі – ще один, через метрів 500 ще один. Олені ходять, зайці бігають. Вранці прокидаєшся, у вікно дивишся, на снігу сліди різних тварин, під вікном білка чи заєць сидить. Якщо пощастить, можна побачити північне сяйво. Воно неймовірно гарне! Такі зелені переливи по небу. Але побачити можна лише коли сильні морози і ясне небо. А недалеко від містечка десь у середині січня відкривають льодовий палац. Там все з льоду – кімнати, скульптури, готель, кафе. Захоплююче!

Новорічно-різдвяний сезон у селі Санта Клауса

10037Одне з найвідоміших місць Фінляндії – «Santa Claus Village» (село Санта Клауса – «КП»).

– Будинок Сашиних батьків – за два кілометри від резиденції Санта Клауса. Звичайно, це було одне з перших місць, яке ми подивилися. Резиденція Санти – це село, в якому хатинка самого Санти, його дружини, поштове відділення, будинок Різдва, кафе, готелі, будиночки, які можна орендувати для проживання. Багато усього, – пригадує жінка.

Відвідати резиденцію і познайомитися з Сантою, або як кажуть у Фінляндії – Йолопукі, а в Україні – Дідом Морозом, можна протягом року. А от святковий сезон там триває кілька місяців, починаючи з листопада і до лютого.

– У Фінляндії святковий різдвяний сезон починається ще з
18 листопада. Тоді і відкривається містечко Санта Клауса. Людям показують театралізовану виставу, на сцену виходить Санта Клаус і оголошує, що розпочинається святкування Різдва і Нового року. Після цього він вирушає в дорогу по світу. Завершується сезон аж у лютому, після Китайського нового року, – розповідає Анна. – У селі дуже гарно – все прикрашено, грає тематична музика. Атмосфера новорічна, різдвяна. Офіс Санта Клауса розташований у центрі. Спочатку заходиш – темно, проходиш під місточком, чутно звуки різноманітні, ніби лід тріскається. Вас зустрічають ельфи – помічники Санта Клауса. Трохи далі – великі куранти б’ють, маятник гойда­­ється. І тоді вже проходиш до самого Санти. Він такий великий, величний навіть, з довгою бородою. Можна сісти поруч. Він привітається, багато мов знає, питає звідки ти, як у тебе справи. Казкова атмосфера.

Довкола будиночка Йолопукі-Санти чимало цікавих місць.

– Через резиденцію проходить межа полярного кола. Це той момент, коли можна сказати –
одночасно в двох місцях або однією ногою тут, а іншою там, – посміхається жінка. – Також пошта Санта Клауса. Там можна придбати різноманітні листівки, марки, конверти, відправити листа з резиденції у будь-який куточок світу. Ельфи поставлять спеціальний штамп, що це з резиденції. Там є дві скриньки – жовта «відправити зараз» і червона «відправити до Різдва». Із жовтої відправляють одразу. Тому навіть влітку можна отримати лист із резиденції Санта Клауса. Також є будинок Санти, його дружини, де працюють різноманітні тематичні виставки. Недалеко від офісу Санти – будинок Різдва. Це як великий торговий центр. Там є купа всього – кафе, можна купити сувеніри, речі, різдвяні смаколики. Також довкола офісу купа різноманітних кафе, сувенірних лавок і будиночків, які можна орендувати і жити безпосередньо в резиденції.

 

100401004110042100431004410045

Відвідувачам пропонують тематичні розваги – покататися на лижах, на оленях. Окрема локація – «Санта-Парк».

– Ми були в містечку вже чотири рази. І чимало зустрічали з України. Кожного разу в резиденції щось нове відкривають. Усе гарно прикрашено. Гірки різноманітні. Сніговики великі такі зліплені. Організовують поїздки на снігоходах, на оленях. Майже на околиці резиденції є «Санта-Парк» – це печера Санти. Щоб туди потрапити, треба спуститися метрів 100-200 в печеру. Там також різні розваги – вистави, кімната з льоду, їздять спеціальні новорічні потяги, школа ельфів, майстер-класи з приготування імбирних пряників, там також можна зустріти Санту. І ще купа різноманітних розваг, – розповідає Анна.

 

1003810039

Ціна свята

– Вхід на територію резиденції і в будиночок Санта Клауса безкоштовний. На пошту вхід теж безкоштовний, але конверти і листівки платні. Щоб потрапити в «Санта-Парк», треба заплатити 30-35 євро. Звичайно, після розваг, всі йдуть у кафе і магазини, де багато-багато різноманітного новорічно-святкового. Ціни на сувеніри різні. Залежно від того, що хочете купити. Ми спочатку купували магніти, кружки. Потім везли безалкогольний глег і різдвяне печиво, – ділиться з «КП» Анна. – Щоб поїсти, є кафе, де можна заплатити 10 євро і хоч цілий день там їж. Але там весь час одне і те ж меню – піца, картопля, салати, овочі, фрукти. А так багато різноманітних кафе – фінська, китайська, японська кухні. У них популярні вершковий суп із лососем і страви з олениною. Але дорогі. Мені дуже сподобалися фінський смажений сир у коржиках і варення з морошки. Це ягода, схожа на малину, жовтого кольору. Якщо в магазині купувати продукти, то літр глегу коштує один євро, 500-600 грамів сиру – чотири євро, молоко – євро. Оленина – дорога, 70 євро. Якщо орендувати будиночок у резиденції, то ціна десь від 300 євро за добу. В будиночку все є.

 

10046

Три години літаком або три доби машиною

– Якщо їхати наземним і водним транспортом – то це три доби. Ми їхали до Талліна, звідти на паромі пливли в Гельсінкі, а далі вже 800 кілометрів до Рованіемі. Якщо на кордоні немає затримок, то дорога забирає три доби. А літаком – три години. Дві години до Гельсінкі, потім пересадка і годину до Рованіемі. Але коштує дорожче – квитки десь від 300 євро. Машиною, звичайно, дешевше виходить. Ми перший раз літали, а інші рази – машиною їздили, – розповідає жінка і додає, подорож вартує тих емоцій. – Варто їхати подивитися, навіть якщо ви вже дорослі. І обов’язково повезти дітей. Звичайно, бюджет треба мати хороший.

 



Родинні традиції

Як би гарно і казково не було у Фінляндії, для Анни та її родини найкращий Новий рік – у родинному колі.

– У Червоний Яр приїжджаємо коли як вийде – раз чи два на місяць. Але для мене найкращий Новий рік – вдома з родиною. Тому ми завжди намагаємося зустрічати його усією сім’єю вдома в Червоному Яру, – ділиться з «КП» Анна. – Мама готує торт «Наполеон». Але замість заварного крему – згущенка. Такий торт ми їмо лише раз у рік. Ялинку наряджаємо завжди 31 грудня вранці. Наша родина стає все більша. Нас п’ятеро – я, чоловік і троє діток, сестра Іра з чоловіком і дитиною, батьки. Будинок наповнюється шумом, дитячим сміхом, святковою метушнею.

фото: надані героїнею і santaclausvillage.info

e-max.it: your social media marketing partner