У Кіровоград повертаються дев’яності?

,

261Люди спортивної статури напали на Кіровську районну раду у Кіровограді і погрожують сім’ї голови ради розправою. Штурм відбувся у понеділок, 19 серпня, коли віряни святкували яблучний Спас. Близько 16-ї години з півсотні невідомих, здебільшого бритоголових молодих людей спортивної статури, увірвалися до приміщення і намагалися вибити двері голови ради Олександра Рацула. Очевидці розповідають, що значна частина нападників була у нетверезому стані. Вони кричали у гучномовець і погрожували як керівнику району, так і його родині, розправою.

 

А все почалося з того, що Кіровська районна рада поцікавилася діяльністю своїх комунальних підприємств – «Дендропарк» і «Парк культури та відпочинку імені 50-річчя Жовтня», які нині входять до приватної корпорації «ХХІ століття», створеної на базі згаданих КП ще у 2001-2002 роках.


260– Я впевнений, що причиною штурму стало те, що я як голова Кіровської райради, звернувся до КП «Парк культури та відпочинку імені 50 років Жовтня» з проханням надати інформацію про діяльність підприємства, бо останній звіт ми отримували ще у 2008 році. А директор підприємства «Парк культури та відпочинку імені 50-річчя Жовтня» Віталій Бєлов, по суті мій підлеглий, штурмом відреагував на мої дії…, – коментує напад на райраду її голова Олександр Рацул і додає, що за весь час перебування на цій посаді не бачив Віталія Бєлова на жодній із нарад. До того ж він зухвало ігнорує листи голови райради з проханням, врешті-решт, відзвітуватися. Їх керівник району вручав особисто та декілька разів надсилав кур’єром і поштою.


258– За п’ять років – жодного звіту, а за більш як десять років - жодної копійки до бюджету! Ви тільки уявіть! Дехто може сказати, що вони розбудували парк, і я цього не заперечую. Але за чий рахунок це зроблено?! За рахунок кіровоградців, експлуатуючи атракціони, які належать громаді, будуючи на території парку, що так само належить містянам, ресторани, і при цьому не сплачуючи жодної копійки за оренду! – обурюється Олександр Рацул.


Не з’явився Віталій Бєлов відзвітувати і на останнє засідання виконкому, яке відбулося наступного дня після штурму райради. На ньому розглядалася діяльність керівників кому-нальних підприємств. У результаті члени виконкому визнали роботу Бєлова незадовільною. Власне, з цим рішенням виконавчий комітет і звернеться до директора парку особисто. Та якщо й після цього той не відреагує належним чином, райрада позиватиметься до суду.


А поки у райраді засідали члени виконкому, під її стінами розгорнувся мітинг. Організували його ті ж люди, що і понеділковий штурм. На спілкування з журналістами пікетники йшли не охоче, та ті, яких вдалося опитати, чомусь так і не могли пояснити, з якої причини стоять під райрадою, як звати директора парку, за якого вони, власне кажучи, і рвали пупа. Та найсмішніше це те, що одна з мітингувальниць заявила, що прийшла захистити улюблене місце відпочинку від сусідньої області. Мовляв, дніпропетровські забирають у нас дендропарк! Ось тільки куди його «забирають» і навіщо, пояснити жінка не змогла…


Як вдалося з’ясувати «Кіровоградці», мітингувати прийшли працівники дендропарку. Дехто зізнався, що за роботу їм пообіцяли по 30-40 гривень.


До слова, більшість кіровоградців уже звикли до думки про те, що власниками дендропарку є подружжя Онулів.

Утім, документи кажуть про інше – їх двоє. Уже згадана корпорація «ХХІ сто-ліття», яку заснувало ТОВ «Будекспорт» під керівництвом дружини Миколи Онула – Лариси, а також комунальне підприємство «Парк культури та відпочинку імені 50 років Жовтня», підпоряд-коване Кіровській районній раді та виконавчому комітету.


Нагадаємо, нещодавно ТОВ «Будекспорт» опинилося в епіцентрі податкового скандалу. Останні після перевірки підприємства заявили, що власники вирішили довести ТОВ до банкрутства, аби не розраховуватися з діловими партнерами – закордонними постачальниками атракціонів. Крім того, оскільки підприємство ліквідовувалося, податкова, як того вимагає законодавство, зобов’язана перевірити його на предмет господарської діяльності та повноти сплати податків. З’ясувалося, що ТОВ отримало в рази більше відшкодування ПДВ, аніж сплатило до бюджетів. Відтак, виникло питання – чому з’явилася така диспропорція. Як результат, податківці виставили «Будекспорту» претензії в тому числі зі штрафними санкціями на 4,5 мільйона гривень.


Бєлов і Онул: Я не я і хата не моя
Директор комунального підприємства «Парк культури та відпочинку імені 50-річчя Жовтня» Віталій Бєлов заявляє, що нічого не знає про потребу відзвітувати перед Кіровською районною радою, про штурм, а також про те, що учасникам пікету платили гроші… Більше того, він каже, що орендарі дендропарку не повинні(!) і не збираються платити кошти до бюджету за землю! Усе це прозвучало на вчорашній спільній із Ларисою Онул прес-конференції.

 

– Один із тих, хто вийшов під стіни Кіровського райради на ваш захист, розповів, що більшість мітингувальників – працівники дендропарку. Більше того, зізнався, що за таку «роботу» платили по 30-40 гривень. Як ви це прокоментуєте?
263Віталій Бєлов: Про атаку на райраду я дізнався вже зі ЗМІ. Ні про виконком, ні про пікети я взагалі не знав. Напевно, є якась група активістів, яка приходить сюди і яка знала про цю ситуацію та хотіла виказати свою позицію. Якби я знав, я б прийшов на виконком. Я можу відзвітувати, якщо буде офіційне запрошення.
Протягом трьох років жодного листа з боку виконкому Кіровської райради не було. Всі відповідні звіти я подаю вчасно в усі відповідні інстанції, і тому є всі підтвердження. Це і податкова, і пенсійний фонд… У мене зараз немає заборгованості ні по заробітній платі, ні по фондах.
КП «Парк культури та відпочинку імені 50 років Жовтня» звільнено від земельного податку. Відповідно, до бюджету ми грошей не платимо.


262Лариса Онул: Я не знаю, я не брала участь... Якщо б я брала участь, там би була тисяча чоловік, це я вам обіцяю. Я відкриваю інтернет і бачу ці фотографії. Те, що бачила на фотографіях, було нормально і спокійно, ніхто нічого не захоплював і нікуди не вривався, і п’яних я не бачила. Там і мами були з дітьми, і бабусі…


– ЗМІ звинувачують Миколу Онула в причетності до нападу на райраду. Чому ваш чоловік не присутній на прес-конференції?
Лариса Онул: А яке він відношення має? Я як офіційна особа керую корпорацією. Це раз. Друге – це все дурниці. Це Рацулу потрібно в такому світлі висвітити.
Так, ми не праведники. Я не кажу, що ми ось такі числі, білі… Але принаймні ми дуже стараємося, прагнемо цього...

e-max.it: your social media marketing partner