Кузьменко: Влада інвестує в охорону здоров’я, щоб мати здорову націю

, Олена Сідорова

02079Цього тижня у Дмитрівці Знам’янського району відкрили капітально відремонтовану амбулаторію. Як наголосив очільник області Сергій Кузьменко, ця амбулаторія – приклад того, як на Кіровоградщині протягом року будуватимуть і оновлюватимуть аналогічні медзаклади в селах. Адже цьогоріч у пріоритеті влади – всебічна підтримка медицини, а тому в регіоні таких амбулаторій має з’явитися більше двох десятків.

Амбулаторію у Дмитрівці ремонтували кілька місяців – провели поточний ремонт, оновили медичне обладнання, придбали меблі, замінили двері, інвентар, комп’ютерну техніку, встановили відеоспостереження, підключили до електромережі, провели ревізію опалення. До того приміщення знаходилося у непристосованому стані. Наприкінці грудня минулого року заклад уже приймав перших пацієнтів.

Як розповів завідувач амбулаторії Віссаріон Скирта, амбулаторія обслуговує майже п’ять тисяч жителів. В основному на лікування приходять люди похилого віку. Протягом дня – до півсотні хворих.

– Це приміщення давно вимагало капітального ремонту, – наголошує він. – Роботи виконували практично з нуля – провели якісно, за євростандартами, і в короткі терміни. У закладі є всі кабінети, які мають у ній бути згідно з вимогами – маніпуляційна, перев’язочна, автоклавна, кабінет для щеплень для дітей і дорослих, реєстратура, дві кімнати для маніпуляцій, аптечний пункт… Апаратами і кадрами забезпечені.

Всього в амбулаторії працюють двоє лікарів загальної практики – сімейної медицини, стоматолог, акушер, десять медичних сестер.

На всі потреби виділили близько мільйона гривень із бюджету Дмитрівської сільської ради, до складу якої входить шість сіл – Дмитрівка, Веселий Кут, Долина, Гостинне, Калинівка, Плоске. Невдовзі до об’єднаної громади приєднається ще село Макариха. Це означатиме, що амбулаторія обслуговуватиме на 600 осіб більше. Нині громада чекає перших виборів.

– Минулого року, коли ми в Дмитрівці відкривали сучасний мультиспортивний майданчик, говорили про те, що і сільський голова, і громада мають амбіції розвивати своє село, – розповідає Сергій Кузьменко. – Мені приємно, що рік тому вони мене почули і розпочали процес створення об’єднаної територіальної громади, бо це означає, що вони матимуть ще більше коштів для реалізації своїх проектів. Нині на черзі реформа первинної ланки і нам важливо подивитися найуспішніші проекти, щоб у нас був приклад, як надалі будувати нові амбулаторії у тих населених пунктах, де вони або знаходяться у непристосованих місцях, або їх взагалі немає.

За його словами, область має на будівництво амбулаторій більше ста мільйонів гривень, а також на закупівлю нового обладнання та санітарного транспорту.

– Будемо купувати медичний транспорт, нове обладнання, забезпечувати лікарів житлом. У Дмитрівці амбулаторію зробили на високому рівні, є навіть можливість підключення у майбутньому до телемедицини. Влада сьогодні інвестує в охорону здоров’я, інвестує в лікаря, щоб мати здорову націю і майбутнє, – наголосив Сергій Кузьменко.

Нагадаємо, пріоритетним напрямком роботи обласної влади в 2018 році залишається розвиток та підтримка медичної галузі. Наймасштабніший проект у галузі охорони здоров’я цього року – будівництво нових сільських лікарських амбулаторій. Крім того, в області продовжуватимуть реалізовувати проект «Здоров’я наших дітей», ініційований головою облдержадміністрації Сергієм Кузьменком. У рамках цього проекту оновлюватимуть дитячі і пологові відділення у райлікарнях, покращуватимуть умови перебування дітей у школах, будуватимуть нові спортивні майданчики. Зокрема, у рамках проекту вже вдалося перетворити обласну дитячу лікарню на сучасний медичний центр, який за рівнем оснащеності є взірцем для більшості регіональних закладів України.

фото: облдержадміністрація
e-max.it: your social media marketing partner