Наталя Котлярчук: Грузія – країна, де людям дають можливість заробити

,

05227Відпочити в іншій країні, ще й заробити грошей. Гадаєте, таке не можливо? Кіровоградці Наталя і Руслан Котлярчуки довели власним прикладом – можна їхати на відпочинок в іншу країну і при цьому там непогано заробляти. Об’їздивши і побачивши умови життя у десятку країн, цього разу свій вибір зупинили на Грузії. Замість запланованих двох тижнів молода родина прожила там цілих три місяці. До того ж, за цей час на відпочинок до них із України приїздили всі родичі. Як таке вдалося, – Наталя розповіла «КП».

– Ми давно планували поїхати на відпочинок у якусь країну і пожити там певний час як тамтешні жителі. Досвід закордонних подорожей уже маємо, побачили з десяток різних країн. Тому обрали місце, де ще не були. Зазирнула в інтернет, аби почитати відгуки, і побачила безліч позитивних коментарів про Грузію. От і зупинили свій вибір на ній, – розповідає Наталя.

Уперше в чужу країну їхали всією сім’єю – з двома маленькими дітьми, каже жінка. Заздалегідь купили квитки на літак і забронювали житло в столиці Грузії – Тбілісі.

– Одразу, як прилетіли в аеропорт, були приємно вражені – нас зустрічав господар квартири, яку ми винайняли. Більше того, коли він дізнався, що у нас маленькі діти, купив у квартиру додатково дитяче ліжечко і ще багато дитячих речей, – ділиться враженнями співрозмовниця «КП» і додає, у цьому місті їй довелося побувати п’ять років тому і зміни, які там відбулися за цей час, разюче вразили. – Місто дуже змінилося в напрямку розвитку для туристів. Але ми більше шукали розваги для дітей, то у цьому плані там дуже відстають навіть від Украї­ни. У Тбілісі дуже мало дитячих майданчиків, доводи­­лося їздити в парк досить далеко по дорозі-серпантину, а це ще той екстрим.

За кілька днів відпочинку у столиці Грузії молода родина переїхала ближче до моря у місто Кобулетті, яке вразило неймовірною природою, де поєднуються море і гори. Але надовго там не затрималися і вже за два дні зупинилися у курортному Батумі. Співрозмовниця «КП» зізнається, де б не доводилося їм бувати, скрізь грузини вражали своєю гостинністю і добрим ставленням до туристів, особливо, якщо у тих є маленькі діти.

– Квартиру у Батумі ми знайшли через інтернет і винайняли її на місяць. Але пожили в ній два тижні і нам не сподобалося. Вирішили переїхати і були дуже приємно вражені, коли господар квартири, від якої ми відмови­­лися, без проблем повернув нам гроші. Взагалі тамтешні люди дуже гостинні, привітні, завжди поспішають допомогти, щось порадити, підказати, пригостити, – продовжує Наталя і додає, у витратах на життя Батумі мало чим відрізняється від Кіровограда. – На українські гроші хліб там коштує 11 гривень, яйця – 28, м’ясо – 150-170 гривень. Досить дороге молоко, за літр просять близько півстоні гривень. Фрукти й овочі дешеві. У супермаркетах поряд з грузинськими товарами – продукція з Росії, Білорусі, України.

 

Жінка каже, у Грузії комунальні послуги трохи дешевші, ніж в Украї­­ні. Майже однакові витрати, якщо купити продукти в магазині і приготувати їжу самому, або поїсти у кав’ярні. Саме тому багато туристів надають перевагу закладам харчування. Звісно, у Грузії багато вина, хоча і в ньому треба розбиратися, зазначає співрозмовниця «КП».

– Ми зробили експеримент – купували кілька сортів вина у різних точках і серед зразків виявили порошкове, хоча було і хороше вино. Потім уже знали, де продають якісне вино і купували тільки там, – ділиться секретами Наталя.

Для розваг у Батумі пропонують чимало туристичних екскурсій у гори, до водоспадів. Уздовж набережної моря збудована велотраса, де їздять тільки на велосипедах і мопедах, які там можна орендувати. Багато спортивних майданчиків, цікава архітектура і пам’ятники.

Саме ж Батумі вражає неймовірно, зізнається співрозмовниця «КП». Каже, воно розбудову­­ється дуже швидкими темпами і з такою ж швидкістю, з якою зводиться нове житло, там купують квартири люди з усього світу. Нерухомість у Батумі цікавить громадян Ірану, Арабських Еміратів і інших країн. До речі, у Грузії досить швидко можна отримати посвідку на проживання.

Спробувати заробити гроші у чужій країні Котлярчуків підштовх­­нув випадок.

– Заробити допоміг випадок, – розповідає Наталя. – Звернулися друзі з України з проханням допомогти знайти житло для відпочинку. Руслан почав ходити просто у двори житлових будинків і там напитувати квартиру. Таким чином знайшов хороше помешкання удвічі дешевше, ніж вони хотіли винайняти через інтернет. Ось так у чоловіка виникла ідея нового бізнесу, – розповідає кіровоградка.

Руслан створив у соцмережі власну сторінку, де користувачам пропонував послуги з пошуку житла, причому все це супроводжував відеооглядом, розповідя­­ми про район, цікаві пам’ятки і місця, відстань до моря і багато всяких нюансів, про які на відстані туристам складно дізнатися. Ось це і стало поворотним моментом у подальшому відпочинку Котлярчуків.

 


– Усе відбулося досить швидко. Руслан одразу побачив попит на свої послуги. Створив ще й YouTube-канал, де викладав відео житла, розповідав, що продається поряд, скільки коштує, що є цікаве неподалік. Люди з різних країн стали звертатися за допомогою підшукати їм помешкання для відпочинку. Крім того, він зустрічав гостей в аеропорту і відвозив до квартир. Комісійні від власників житла і стали джерелом доходів родини, – ділиться досвідом Наталя і додає, заробленого цілком вистачало, аби нормально жити, винаймати велику квартиру і харчуватися. – У нас з’явилося багато знайомих із різних країн світу, яких ми зустрічали, вони гостювали у нас. Але найбільша радість для мене, що до нас змогли приїхати всі наші родичі, батьки і навіть вісімдесятилітня бабуся! Усім вистачило місця. Ось так відпочити вдалося не лише нам, а й усім нашим родичам, – сміється співрозмовниця «КП».

За час перебування у Грузії Руслан і Наталя досить добре вивчили тонкощі тамтешнього ринку нерухомості, і нині можуть дати будь-які поради не тільки щодо житла, а й стосовно ситуацій, що можуть виникнути. Кожен район і будинки мають свої особливості розташування й інфраструктури. Ось ці деталі, про які розповідає людина, яка побачила все на власні очі, викликають довіру у туристів і вони звертаються за допомогою у пошуку житла.

За три місяці життя у Грузії Наталя і Руслан загорілися відкрити там власний бізнес пов’язаний зі сферою нерухомості. До того ж, ця країна надзвичайно лояльна до приватних підприємців, а сфера послуг досить нерозвинена.

– Відкрити власну справу у Грузії дуже легко. Приніс необхідні документи у Дім юстиції (це структура, схожа на наші центри надання адмінпослуг) і вже за дві години забрав дозвіл на підприємницьку діяльність. Для підприємців там діє спрощена система оподаткування, що повністю виключає корупційну складову, – констатує співрозмовниця «КП» і додає, ціни на житло у Батумі приблизно такі ж, як і в Кіровограді. Там дуже багато коштів інвестують у будівництво і довіряють забудовникам, бо випадків, коли людей дурили – збирали гроші і зникали, немає. – Узагалі грузини вражають своїм ставленням до законів. Вони вважають найголовнішими людські закони, які співпадають з прописаними у кодексі. Для грузинів у будь-якій ситуації важливо вчинити по-людському і це головне.

Родина Котлярчуків повернулася в Україну щасливою, засмаг­­лою, з новими силами і новими планами.

– Звісно, скучили за рідним домом, але дуже загорілися мати власну справу у Грузії. Не встигли повернутися, як Руслан уже організовує тур для охочих придбати там житло. Він добре вивчив ринок нерухомості, від вторинного житла до новобудов, знає ситуацію із сейсмічністю, багато інших тонкощів, на вивчення яких людям треба витратити багато часу. Він же все це пояснюватиме одразу. Найближчим часом група вирушить у країну сонця і вина, – ділиться планами Наталя і додає, зразу дивилися на Грузію, яка залишилася пережитком Радянського Союзу, але переконалися, що це країна, де людям дають можливість заробити.

фото: надане співрозмовницею

 

e-max.it: your social media marketing partner