На Кіровоградщині влада програла війну стихії

,

2661Бажання українців зустріти новорічні свята зі снігом і морозцем у небесній канцелярії почули і виконали сповна. Упродовж кількох днів білих мух налетіло стільки, що ніхто й не сподівався. Спеціалісти констатують: за два тижні намело, як за два місяці. Втім радість від снігу тривала недовго. Щойно стихія заблокувала роботу транспорту і можливість нормально пересуватися на своїх двох – милість змінилася на гнів. Люди звинувачують владу у неспроможності оперативно реагувати на виклики зими. Спочатку область замело, потім дороги перетворило на ковзанки, а нині – все плаває… Як буде завтра – страшно уявити. Адже синоптики прогнозують чергове зниження температури і знову сніг.

Водії, які у ці свята виїздили за межі Кіровоградщини, констатують: обласна дорожна служба справилася на тверду четвірку. А от місцеві влади провалили зимовий іспит. Хто і наскільки – з’ясовувала «КП». Журналісти  поспілкувалися з читачами газети практично у кожному районі. Ситуація не втішає.

Найбільше нарікань у Кіровограді, Голованівську, Компаніївці, Новоукраїнці….

– У нас не розчистили навіть центральну площу! Що тоді говорити про район! Такого я ще не бачив. Люди траншеями ходили по центру Голованівська. Влада у цей час відпочивала на курортах, – розповів «КП» екс­очільник тамтешньої райдержадміністрації, а нині депутат районної ради Олександр Яровий.

– У Кіровограді тротуарами ходити не можливо! Суцільна ковзанка. Дай Боже, дістатися роботи цілим і неушкодженим. Вочевидь, влада чекає, поки сніг і лід самі розтануть, – прокоментувала жителька обласного центру Олена.

– Було багато снігу, тепер багато води. На дорозі просто ріки, комунальники намагаються розчистити систему водовідведення. Тротуари дуже слизькі, посипка не допомагає, – говорить житель Компаніївського району Сергій Стародубцев. – Що стосується державних шляхів, проїздів до населених пунктів, то дорожні служби певною мірою справилися. По районному ж центру дуже складно пересуватися, – розповідає житель Малої Виски Василь Андрійович. – Перейти через дорогу зараз складно – нерозчищені узбіччя, вода тече, на пішохідних переходах люди просто тонуть. Тротуари розчистили більш­менш нормально лише в центрі, на околицях – біда.

– Сніг трохи розгребли, але центральна вулиця все одно затоплена, на решті – взагалі катастрофа. Стоїть льодяна жижа. Трактора бачив лише на початку цього тижня. Тротуари тільки на центральній вулиці розчищені, але не посипані. Інші вулиці де­не­де посипали... Все пливе, – констатує житель Новоукраїнського району Анатолій Цупрій.

– Ситуація некритична, сніг наче розчистили вчасно. Проблема в тому, що на вулицях дуже слизько. Тротуари, доріжки не посипані, навіть біля магазинів, лікарень, базарів. До соціально важливих об’єктів теж не прибиралися – суцільний каток! А от навколо адміністрації все гарно, посипано. Влада думає і піклується лише про себе, а не про людей, – обурюється жителька Онуфріївки Ганна Андріяшевська.

– В Устинівці дуже слизько. Хоча у нас великого снігу не було. Тротуари слизькі, не посипані ніде, – розповідає жителька селища Надія Володимирівна.

– Оцінка роботи комунальників негативна. На даний момент тільки центральна вулиця частково розчищена, інші – зовсім ні. У порівнянні з минулими роками ситуація значно погіршилася. Тротуари взагалі не розчищаються, не посипаються. Біля фірм і магазинів підприємці намагаються впоратися власними силами, – описує обстановку у Вільшанці співрозмовник «КП» Валерій Георгійович. – Дуже багато снігу, він почав танути, знову примерзати, зараз дуже слизько – небезпечно пересуватися і на машині, і пішки.

– Розчистили через кілька днів після того, як випав сніг, і то один раз. Пізніше він розтанув, а потім все брилами замерзло. Сніг в основному розчистили у селах, де є ферми, а у Добровеличківці в останню чергу, – каже читачка «КП» Анжела Василівна.

– В окремих населених пунктах, наприклад, де «Велта», розчищають. А в цілому погано. Центром ще проїхати можна, а взагалі всюди – сніг і вода. Тротуари не посипані, у районі ситуація складна, – констатує житель Новомиргорода Анатолій Шкурій.

Трохи кращі справи в Бобринецькому, Олександрівському і Петрівському районах.

– У нас суттєвих заметів не було, наче розчистили нормально і дороги, і тротуари. Пішохідні зони, звичайно, слизькі, але ситуація не катастрофічна, в цілому комунальники справляються, – зазначив житель Бобринця Микола Котенко.

– По Олександрівці розчистка проводиться, ситуація більш­менш нормальна. Снігу було дуже багато, чиновники зверталися до підприємців, до місцевих жителів, які мають трактори, щоб розгортали. З тротуарами – по­різному. Місцями зручно ходити, місцями не посипано, – ділиться з «КП» житель Олександрівки Василь Скляренко.

– Трактори їздять, розчищають, посипають тротуари, але вода змиває. Петрове розчищається. Зручно, комфортно пересуватися і на авто, і пішоходам. Але в районі, ймовірно, ситуація гірша, – припускає жителька селища Людмила Когут.

– Не можна сказати, що дороги не чистили, але треба було робити це вчасно. А тротуари такі, що взагалі пройти не можна – не прибрано, не посипано, дуже слизько. Щоб не було грудок, на дорозі раніше цілодобово працював трактор, а зараз ні. Якби відразу сніг прибрали, такої ситуації не було б, – каже житель Світловодського району Анатолій Миколайович.

– Центральна вулиця в райцентрі розчищена, а бокові дуже засипані. Проблема вирішена на 20%, не бачимо прибирального транспорту, можливо, проблеми з коштами на паливо, – описує ситуацію в Ульяновці Зінаїда Мельник. – Тротуари розчищені тільки біля приватних магазинів, всюди слизько.

Втім люди кажуть, якщо влада не спроможна розчистити основну масу доріг у населених пунктах, то хоча б посипали стежки до основ­них об’єктів – інакше шлях до медзакладів, аптек, шкіл, вокзалів і базарів перетворюється на справж­ню смугу перешкод. Тож людям нічого не залишається, як молитися, аби дійти до місця призначення цілим і неушкодженим.

– Частина вулиць прибирається, в основному центральні – їх грейдер пару днів тому розчистив. Ще підприємства біля себе чистять, посипають, а в цілому в місті дуже слизько, – скаржиться жителька Гайворона Тетяна Іванівна. – До базару, вокзалу, лікарні неможливо дійти. Є такі місця на західній околиці Гайворона, що через кучугури обмежений рух транспорту.

Жителі обласного центру тим часом вирішили подражнити владу Кіровограда і влаштували їй акцію протесту сніговиків – із транспарантами і закликами. Втім, кажуть організатори, мітингарів прибрали  значно оперативніше, аніж сніг із вулиць.

– Ми вирішили провести таку акцію, щоб привернути увагу влади, – пояснив мотив «КП» один із ініціаторів такої акції Андрій Крившенко і додав, що її учасники простояли перед міськрадою недовго. – Снігoвиків прибрали буквально за кілька секунд. Булo б чудoвo, якби міська влада прибирала такими ж темпами весь сніг у Кірoвoграді. Тoді б такoї ситуації на вулицях, як сьoгoдні, не булo б.
e-max.it: your social media marketing partner