Власниця кафе з Благовіщенського, де потруїлися люди, каже, що не винна

, Олена Сідорова

5528У Благовіщенському (колишня Ульяновка, – «КП») зареєстрували спалах захворювання гострої кишкової інфекції серед учасників поминальних обідів у кафе «Серж». Спочатку отруїлося 25 осіб, з них троє – діти. За два дні після святкування хрестин у тому ж кафе в центральну районну лікарню потрапило ще кілька осіб. Таким чином, загальна кількість постраждалих сягнула 41. До їхнього числа додають і кількох працівників кафе, які зі схожими симптомами невідомим чином опинилися в інфекційному відділенні Умані. На лікарняне ліжко злягла і власниця кафе. Жінка переконує, що не винна.

– Зі слів хворих, 19 липня в кафе проводилося три поминальні обіди, – розповідає «КП» в.о. начальника Головного управління Держ­продспоживслужби області Ігор Бойчук. – Планувалися обіди на 270 осіб, фактично було присутніх 170. Страви, які залишилися, роздали людям на руки. 20 липня проводився ще один поминальний обід, розрахований на 30 осіб. Після того, як людей почали госпіталізовувати з попереднім діагнозом «гострий гастроентероколіт», ми надали рекомендації закрити кафе. Проте 21 липня керівництво провело ще один захід – хрестини – на 40 осіб. Після цих заходів 23­24 липня за медичною допомогою звернулося ще десять осіб. Але, скоріше за все, людей постраждало більше, адже вони можуть самостійно лікуватися вдома.

В усіх госпіталізованих – середній ступінь тяжкості хвороби. Два десятки осіб, стан яких уже поліпшився, планують невдовзі виписати з лікувального закладу.

За попередніми виснов­ками епідрозслідування, інфікування сталося внаслідок вживання готових страв, виготовлених у кафе.

– Обстеження кафе показало, що там відсутні умови для зберігання продуктів (в наявності лише один побутовий холодильник), немає дезінфекційних засобів.., – продовжує Бойчук. – Також ванни для миття непромарковані, не зрозуміло, що в них зберігається і миється. Саме кафе не пристосоване для громадського харчування. Зараз, аби виявити збудника інфекції, фахівці перевіряють воду, яку постачали в кафе, досліджують закуплені керівництвом продукти, а також перевіряють осіб, причетних до приготування їжі.

Для локалізації інфекційного спалаху посадовці зібрали засідання комісії з питань техногенно­екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Благовіщенській райдержадміністрації. Відповідні документи направили в правоохоронні органи для притягнення до відповідальності підприємця. Зараз тривають протиепідемічні заходи та лабораторні дослідження.

А тим часом власниця кафе, де потруїлися люди, божиться, що причина криється не в її закладі. Більше того, зауважує, що й сама злягла.

– Нічого коментувати не буду! Я зараз сама знаходжуся в лікарні. Ми людей не труїли! Вони потравилися вдома, коли забрали з кафе продукти – вечеряли ними, снідали й обідали. Ми людей не травили! – заявила «КП» Людмила Дворніцька.
e-max.it: your social media marketing partner