На Кіровоградщині убивць і ґвалтівників годують краще, ніж хворих у лікарнях?

, КП

5679Стан справ у нашій країні все частіше зводиться до абсурду. То за законом Савченко відпускають на волю бувалих злочинців, у тому числі Лозінського, то для учасників АТО, які ґвалтують неповнолітніх, приймають окремі закони про послаблення відповідальності…

На цей раз «КП» провела дослідження і сама була шокована його результатами – убивці, ґвалтівники, педофіли, злодії, виходить, у більшій пошані в державної машини, аніж ті, хто живе чесно, нікого не вбиває і справно сплачує податки, але деколи потрапляє на лікарняне ліжко. Різниця у сумах, які виділяються на харчування зеків і пацієнтів лікарень, – вражає. Подекуди вона сягає чотирьох раз!

Які гроші?

«КП» надіслала інформаційні запити як до пенітенціарної служби Кіровоградщини, так і до департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації. У першій інстанції відповіли, що середня вартість харчування на одну ув’язнену або засуджену особу становить 20,90 гривні по регіону. На інший запит газети пенітенціарії уточнили, що 99,8% – це бюджетні кошти.

«У першому півріччі 2016 року фінансування харчування в середньому відбувалося у наступному співвідношенні (наприклад, у Кіровоградській виправній колонії №6 та Петрівській виправній колонії №49):­­­ 13,6% – за рахунок коштів загального фонду бюджету, 3,9% – за рахунок коштів спеціального фонду бюджету, 0,2% – за рахунок гуманітарної допомоги, 82,3% – за рахунок централізованого постачання продуктів харчування», – повідомили у відомстві. Тобто все, окрім отих 0,2%, – це кошти платників податків.

У департаменті охорони здоров’я ОДА «КП» відповіли, що середня вартість продуктів харчування для хворих на один ліжкодень становить 10,65 гривні по регіону, в обласних закладах середня сума трохи більша – 17,69.

Наприклад, пацієнти обласної лікарні харчуються на 7,84 гривні на день. Обласного онкодиспансеру – на 8,25. Наркодиспансеру – 7,36. Шкірвендиспансеру – на 9,39.

Щоправда, є і відносно хороші новини. За даними посадовців, ветеранів годують на 38,97 гривні в день, хворих на сухоти – на 32,65 у протитуберкульозному диспансері та 43,92 – в обласній туберкульозній лікарні. В обласній дитячій лікарні маленьких пацієнтів харчують на 17,68 гривні на день.

Реакція в’язнів

Ув’язнені кіровоградської «шістки» своїм меню задоволені. Кажуть, у тюрмі дехто харчується краще, аніж на волі.

– У нас хороше харчування. Тричі на день. Меню різне, його щодня вивішують у їдальні. Риба є, різні каші, м’ясо, здебільшого куряче, – розповідає в’язень Максим (ім’я змінено – «КП»). – Деякі хлопці кажуть, що тут їдять навіть краще, ніж на волі. Якщо він ніде не працював, а лише крав, то що ж він їв? Хлібину за десять гривень! А тут на вечір і риба смажена, і варена…

– Я не вперше сиджу, уже бував і на лікарняному. То там не так годують добре, як у нас. Можливо, через те, що гроші ще йдуть на медикаменти. Що нам дають? Вчора ми обідали перловим супом, кукурудзяною кашею з підливкою, хлібом і салатом із капусти. На вечерю були ячнева каша і риба. Сьогодні на сніданок була пшенична каша і консерва. Постійно дають чай або компот. У святкові дні меню багатше – дають плов із м’ясом, вінегрет, салат із овочів. А взагалі, що треба тюремщику – чай солодкий і буханку хліба! – розповідає ще один в’язень Олексій (ім’я змінено – «КП»).

Реакція пацієнтів

Пацієнти обласної лікарні теж не нарікають на харчування. Розповідають, у раціоні є котлети, салати і навіть компот.

– Нарікань ніяких немає. Враховують, у якому відділені лежиш. У меню – супи, каші, до каш котлетки дають, шматочок буженини, салатики з овочів... Потім чай або компот, – ділиться з «КП» 60-річний Віктор Гавриленко.

Задоволений меню і 37-річний Анатолій Брайков. Чоловік зізнається, як для лікарні, годують досить добре.

– Тут доволі різноманітне харчування. За п’ять днів, що я тут знаходжуся, страви жодного разу не повторилися. Нам дають супчики, борщ давали, каші різноманітні, котлети курячі чи телячі. Овочі дають або салати роблять. От сьогодні, наприклад, в обід нам давали гречку з курячою котлетою, салат овочевий, компот, – розповідає Анатолій.

Коли ж «КП» зауважує, що увесь продуктовий набір обходиться на одного хворого у 7,84 гривні на день, а, наприклад, на одного ув’язненого – 20,90 гривні – більшість дивується.

– На харчування хворих виділяється менше, ніж на ув’язнених? – перепитує 28-річна співрозмовниця Оля. – Мабуть, так держава вирішила. Їм видніше. А в народу ніхто нічого не питав, як завжди…

– Я вважаю, що ув’язнені мають працювати і в такий спосіб забезпечувати себе. Воно вбило чи покалічило чиюсь дитину, а тепер ця дитина чи її мама, оговтавшись від горя, пішла на роботу, сплачує податки, за які, виходить, годує того ката. Боже, як це так?! – скрикує 56-річна Віра Іванівна.

– Ну не всі ж ув’язнені погані. Є ж навіть такі, яких підставили чи незаконно посадили. Не всі бандюги, є й хороші. Так розподіляють кошти, мабуть, тому що тим, хто в лікарнях, родичі приносять щось поїсти, а тим, хто у місцях позбавлення волі, – ніхто не принесе, – розмірковує 74-річний Богдан Кисель.

Реакція посадовців

Начальник управління державної пенітенціарної служби України в Кіровоградській області полковник Валерій Поліщук нічого поганого в тому, що ув’язнених годують краще, ніж хворих у лікарнях, не бачить. Навпаки, позитивно ставиться до цього.

– Люди відбувають покарання, вони ізольовані від суспільства. Мікроклімат не надто, скажемо так, гарний для здоров’я. Тому харчування має бути належним, – коротко заявив він у коментарі «КП».

Натомість у департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації реакція на інформацію про різницю у виділених на харчування сумах прямо протилежна.

– Зрозуміло, що хворі потребують гарного харчування. Але все ж у межах бюджету, який виділяється. Я тільки за те, щоб хворі отримували адекватне лікування та харчування. Але, на жаль, так складається, що пенітенціарній службі виділяється більше. Але це ж державний бюджет. Звичайно є високоякісне харчування, де розраховують все максимально, але ж ми виходимо з рамок бюджету, – зазначила заступник очільника департаменту Наталія Горбенко.

Реакція Старенького

Колишній керівник Державної пенітенціарної служби України Сергій Старенький зрадів, що «КП» підняла тему соціальної нерівності у питанні харчування засуджених і пацієнтів. Він каже, й сам давно помітив таку тенденцію. А ще іншу – коли одні ув’язнені працюють і з них беруть плату за харчування, а другі – просто байдикують і при цьому держава продовжує їх утримувати.

– На сьогоднішній день у засуджених, які працюють у колоніях, із заробітку вираховується вартість харчування та інші платежі. Але працює всього відсотків десять. Ті, хто не працює, відповідно нічого не платить і не робить. Це пов’язано з тим, що у 2014 році законодавці внесли зміни до Кримінально-виконавчого кодексу. Якщо раніше засуджений зобов’язаний був працювати, то зі змінами цей обов’язок перетворили на його право. Тепер до праці ніхто не може змусити, – розповідає екс-головний пенітенціарій країни.

Старенький каже, існує ще одна проблема – половина виділених коштів на харчування в’язнів розкрадається під час тендерних закупівель.

– Тому фактично засуджені харчуються на ті ж суми, що і пацієнти в лікарнях. А взагалі це стара радянська система, яка залишилася у спадок, і від якої треба звільнятися і в тюрмах, і в лікарнях. Треба переходити, можливо, на кейтерінг (доставку готових продуктових наборів) або нехай колонії самостійно проводять закупівлі у місцевих фермерів. Треба йти до цього. Але ситуація запущена, – підсумував він.

Реакція соцмереж

Готуючи матеріал до друку, «КП» поцікавилася думкою користувачів соцмереж на тему такої соціальної несправедливості.

Наталія, 37 років: «Я негативно ставлюся до такої ситуації. Краще б держава турбувалася про тих людей, яким дійсно потрібна допомога. А не про тих, хто вчинив злочин і живе як на курорті. Це все, мабуть, через те, що серед нашого керівницт­ва немало таких, у кого є проб­леми з законом. А державі ж потрібно якось показувати, що вона хороша».

Віра, 64 роки: «Не розумію, чому ті, хто порушив закон, повинні краще харчуватися за невинних людей. Скоріше за все так відбувається тому, що посадовці не виключають того, що самі можуть опинитися на місці арештантів».

Василь, 59 років: «Гадаю, влада боїться в’язнів. А годують їх краще, щоб задобрити».

Людмила, 43 роки: «Ганьба нашiй державi! За що ж зеки заслужили таке харчування?».

фото: kvs.gov.ua та
e-max.it: your social media marketing partner