У Кіровограді приватна охорона аптеки накинулася на бійця АТО

, Олена Сідорова

00015В обласному центрі для демобілізованого бійця АТО Дмитра Слюти та його друга звичайний похід в аптеку закінчився з’ясуванням стосунків із працівниками приватної охоронної фірми «Апріорі-Кіровоград» – йому до хворої печінки приставили дуло автомата, намагалися повалити на землю і застосували сльозогінний газ, після якого Дмитро ледве дихав, бо має після війни і проблеми з легенями.

Як розповів «КП» Дмитро, подія сталася 15 липня.

– О 21:15 ми прийшли в аптеку. Біля вікна стояло дві людини, які купували ліки, – каже хлопець. – Коли підійшла наша черга – продавець сказала, що аптеку закриває на технічну перерву, хоча ми були єдині покупці і нам потрібні були лише краплі від нежитю, багато часу наша покупка не зайняла б. Вона все одно виставила табличку «Технічна перерва з 23:45 до 00:10» і пішла. Я почав стукати у вікно і зробив зауваження, що ще немає 23:45, тому прошу або відпустити мені ліки, або дати книгу скарг. Спочатку вона відмовилася дати книгу скарг, але потім передала мені її через віконце. Я попросив номер керівництва, вона сказала дзвонити на «гарячу лінію». Але номер лінії був недоступним. Тоді я сказав, що прийду завтра з цією книгою і буду спілкуватися з керівництвом. На що продавець закрила віконце і ми пішли.

Вже на перехресті вулиць Островського та Преображенської, коли хлопці переходили дорогу, побачили, як до них несеться на шаленій швидкості автомобіль. Машина зупинилася на перехресті і перекрила їм шлях.

– З неї вискочило два хлопця, один був із автоматом, – описує Дмитро. – Почали кричати: «Руки на капот!». Ми з другом не одразу зрозуміли, що відбувається, тому продовжили рух. У цей час боєць із автоматом підбіг до мене, крикнув: «Стій!» і встромив автомат під ребро. Я машинально схопився за ствол автомата і відвів його від себе. У цей момент його напарник підбіг до мене, застосував газовий балон «Терен-4» і почав бити по ногам, щоб звалити. Люди, які стали очевидцями цієї ситуації, стали кричати, обурюватися і викликали поліцію. За хвилин десять приїхав патруль, привітався з нападниками за руку, а на наше прохання скласти протокол, відмовив.

Нині Дмитро до аптеки претензій немає, а хоче лише розібратися, на якій підставі до нього застосовували силу і загрожували життю.

На дії охоронців Дмитро вже написав заяву до поліції, планує ще поскаржитися до прокуратури.

Натомість керівник приватного підприємства «Апріорі-Кіровоград» В’ячеслав Мержиєвський запевняє, його працівники діяли за викликом аптекарки, яка поскаржилася, що із закладу винесли книгу скарг. Він пояснює, зазвичай під час затримань працівники повноважень не перевищують. Втім його бентежить інше – чому поліція, яка приїхала після затримання правопорушників, не доставила їх до відділку поліції і не взяла у них покази.

– Якщо мій наряд був дійсно неправий, то чому поліція не взяла у них покази і не задокументувала перевищення повноважень? Хлопців, яких затримували наші охоронці, не доставили до відділку поліції, їх просто відпустили. Правомірність дій обох сторін з’ясовуватиме суд, – наголосив Мержиєвський.

Тим часом патрульні ініціювали службове розслідування.

– Патрульні, які виїжджали на місце конфлікту, взяли пояснення в учасників. Матеріали передали слідчо-оперативній групі. Управління патрульної поліції ініціювало проведення службового розслідування інциденту. Наразі воно триває, відбувається відпрацювання відео з нагрудних камер. За його результатами буде оцінка дій учасників конфлікту, – уточнив т.в.о. прес-секретаря патрульної поліції міста Сергій Ткаченко.

 

фото: із соцмережі

e-max.it: your social media marketing partner