Як крадуть у супермаркетах Кіровограда: «Дивишся на хлопця – мачо! Придивляєшся – а, ні, – у штанях три банки слабоалкоголки»

, Олена Сідорова

00016Те, що у супермаркетах крадуть – знають усі. Але масштаби і методи крадіїв уявити, мабуть, мало хто міг. Тільки вдумайтеся: торік в області поліція виїздила майже сім сотень разів на виклики в супермаркети. Проте ця цифра не відображає повністю ситуацію, адже часто правоохоронців не викликають.

Кількість шопліфтерів, тобто покупців, ціллю яких є непомітний винос товару, збільшується, констатують представники охоронних фірм. Якщо кілька років тому вони ловили на гарячому лише безхатьків, алкоголіків та колишніх ув’язнених, то нині цю компанію розбавили пенсіонери і молодь. Пояснюють: почали красти те, що кілька років тому могли собі запросто дозволити, – через відсутність коштів багато товарів перетворилися для людей на предмет розкоші. До яких найвитонченіших способів крадіжок вдаються кіровоградці, що їх підштовхує на такі крайнощі, куди найвигадливіші запихають товар та що найчастіше намагаються поцупити – «КП» поцікавилася у супермаркетів.

Найчастіше виносять ковбаси і алкоголь

– Крадуть і багато, – констатує начальник служби безпеки торгового центру «Копілка» Валентин Корсіков. – Останні кілька років статистика трохи змінилася. Якщо раніше попадалися не зовсім благополучні люди – алкоголіки, безхатьки, колишні ув’язнені (у тому числі, що вийшли за законом Савченко), наркозалежні, то зараз – абсолютно всі. Населення біднішає, а потреби і бажання нікуди не зникають.

Крім категорій злодюжок, трохи змінилися і смаки, – замість традиційно алкоголю, почали виносити ще й побутову хімію, ковбаси, а також свіжокопчене м’ясо. Частенько зазіхають на каву. Консерви, до речі, зовсім не беруть.

Діти попадаються в основному на крадіжках солодощів, чіпсів і сухариків.

– Відкривають пачку, пересипають у свій пакет і тікають, – додає Валентин.

Безхатьки ж беруть абсолютно все.

Охорона спрацьовує миттєво

Охоронці, як психологи, добре відчувають­ крадіїв, бачать те, що можуть не побачити інші покупці і навіть персонал супермаркету, – одразу помічають метушню і хвилювання.

Охорона реагує миттєво – після спрацювання тривожної кнопки приїздить на місце в середньому за дві хвилини. А тому, якщо крадію таки вдасться накивати п’ятами з супермаркету, то далеко втекти – точно ні.

– Після того, як людина взяла товар, пройшла касу і не розрахувалася за нього, одразу охоронці, які ведуть відеоспостереження, натискають тривожну кнопку і викликають наряд державної служби охорони, який здійснює обшук і вилучення товару, – описує дії начальник служби безпеки. – Якщо підозри підтвердилися, викликаємо опергрупу, яка все документує, складає протокол і відвозить крадія до відділку поліції. Ми зі свого боку надаємо відеодокази.

Відмазка пенсіонера – забув!

Після того, як крадії попадаються, відмовок у них – купа, на всі випадки. Що найцікавіше – ще жоден не зізнався, що справді вкрав. Не здаються навіть після демонстрації відео і після приїзду поліції.

Коли попадаються пенсіонери, у них єдине виправдання – забув оплатити. Але навіть така причина не звільняє від відповідальності.

– Особливо вміло це роблять бабусі, – зауважує співрозмовник «КП». – Вони приходять у магазин зі своїм пакетиком, складають туди продукти, проте на касі викладають не все, а коли їх зупиняє охорона, вони відповідають:­ «Ой, вибачте... Я забула». Це конкретно у пенсіонерів такий хитрий спосіб.

Діти крадіжками скоріше забавляються і злого умислу не мають. Саме тому на них, як правило, поліцію не викликають, але обов’язково їм прочитають лекцію, розкажуть про можливе покарання і зателефонують батькам.

Попадалися на крадіжках і досить забезпечені люди. У них причина інша – програли спір. Натомість вони отримують, як бонус, ще й умовний термін.

Дехто відповідає, що вкрав, бо хоче їсти. Втім коли таким людям пропонують знайти роботу, вони відрізають: «Е, ні».

– Один на питання: «Навіщо вкрав?» заявив: «Хочу до в’язниці. Хотів повіситися, не вистачило сміливості». Як потім з’ясувалося, у чоловіка дійсно серйозні проблеми в житті – бізнес прогорів, кредити, колектори, жінка покинула...

На 8 Березня чоловіки крадуть жіночий крем

– Буває такий час, коли місто буквально дуріє, – ділиться спостереженням начальник охорони. – Тоді затримуємо по кілька людей на день. На свята крадуть під дією алкоголю і часто щоб перевірити свої сили: «спіймають-не спіймають». Переддень 8 Березня – то взагалі аншлаг. Джентельмени починають­ святкувати раніше і під дією алкоголю хочуть зробити приємне своїм дамам. Один вкрав жіночий крем. Питаємо: «Навіщо?». Він: «Розумієте, хочу познайомитися з кимось, зробити подарунок, здивувати…». Ну, нас він точно здивував.

З початку року по всій мережі магазинів «Копілка» у Кіровограді затримали півтори сотні злодюжок. Підвищену увагу до покупців проявляють охоронці магазину в районі Миколаївки. Пояснюють, там контингент більш схильний до крадіжок. Влітку посиленого контролю потребує «Копілка» на Попова. Тут причина інша – високий потік дачників.

Ховають у рукава, сумки, бюстгальтери...

Аби непомітно пронести товар повз касу, крадії вдаються до різноманітних способів – запихають туди, куди, здавалось би, запхнути не можна.

Ковбасу зазвичай ховають у рукава, жуйки жінки пхають у бюстгальтери, чаї і каву складають в сумки, а під довгими спідницями взагалі можна ховати необмежені поклади. Деякі готуються до злочину завчасно – в куртки нашивають­ спеціальні відділи, куди потім складають накрадене.

– Дивишся на хлопця – мачо! Придивляєшся – а, ні, в штанях три банки слабоалкогольних напоїв.

Деяких крадіїв охорона поважає за майстерність

Серійних крадіїв, які час від часу повертаються на місце злочину, охорона вже знає в обличчя. Як тільки такий з’являється на вході – треба бути пильними.

Є злодії, які працюють дуже майстерно і грамотно. Їхні жести настільки ідеально відточені, що на камері відеоспостереження злочину можна і не помітити. Втім і такі «працюють» доти, доки удача не мине. Їх рано чи пізно все одно затримують.

– Вони вміють вирахувати, під яким кутом фіксує камера, – каже охоронець. – Наприклад, у нас була така злодійка, яка одночасно брала дві пляшки коньяку (на камері видно було лише одну), притискала їх до себе, одну кидала в кишеню, а іншу ставила на місце. На камері здавалося, що вона взяла одну пляшку і поставила одну. Вирахували її за тим, що на касі пляшки цокнулися одна об одну. Охоронець зрозумів, що щось не так. Інший супермаркет ця жінка обікрала на 2,5 тисячі гривень. Промишляла масштабно.

У непродовольчих магазинах орудують професіонали

Якщо у продуктових супермаркетах може «працювати» будь-хто, то у магазини будівельних товарів і побутової техніки заходять частіше крадії-професіонали 30-45 років. Їхня ціль – дорогий товар, який потім можна перепродати. На дешеві товари не зазіхають.

Також у таких магазинах розділяють крадіїв на три групи. Перша – ті, які виносять товар, не оплативши його. Друга – ті, які беруть дорогий товар, але перекладають його у коробку від дешевшого і переклеюють штрих-коди. Третя – ті, хто споживають товар на території супермаркету. Усі ці варіанти дій умисні. Їх охоронці і продавці вираховують дуже легко і швидко.

Намагаються виносити найчастіше дитячі товари та електротехніку – лампочки, батарейки, ліхтарики. Великогабаритні товари крадії зазвичай не осилюють.

Найчастіше цуплять дорогі перфоратори.

– Крадіжки почастішали через загальну економічну ситуацію в країні – люди стали гірше жити, роботи небагато, доходи родини менші, а тому вони вимушені йти на такі методи заробітку, – констатує представник одного з будівельно-господарських гіпермаркетів. – Найчастіше до крадіжок вдаються колишні ув’язнені, у яких ні роботи, ні освіти, ні грошей. З одного боку їх однозначно треба карати за це, а з іншого – це спільна проблема країни.

За крадіжки обов’язково наздожене відповідальність

Відповідальність залежить від вартості награбованого. Якщо сума збитків становить менше 170 гривень – буде адміністративною. Якщо вище – кримінальною. Покарання – від штрафу до тюремного терміну.
e-max.it: your social media marketing partner