ВР вкотре проігнорувала засідання ВАСУ щодо перейменування Кіровограда

, КП

5792Представники Верховної ради черговий раз не з’явилися до Вищого адміністративного суду України на розгляд позову про перейменування Кіровограда сьогодні, 26 вересня, повідомив представник позивача, громадської організації «Центр співпраці та підтримки міжнародних проектів» Ярослав Турчин.

– 26 вересня 2016 року відбулося друге засідання у справі громадської організації «Центр співпраці та підтримки міжнародних проектів» в інтересах своїх членів та на захист суспільних інтересів територіальної громади Кіровограда до Верховної ради України про визнання незаконною та скасування постанови Верховної ради від 14 липня цього року, якою Кіровоград перейменовано на Кропивницький. Головуючий судової колегії з п’яти суддів, голова Вищого адміністративного суду України Олександр Нечитайло був вимушений відкласти розгляд справи у зв’язку з неявкою відповідача, на якого закон покладає обов’язок доведення правомірності своїх рішень, – каже Ярослав Турчин.

За словами Турчина юридичне обґрунтування позову до Верховної ради має майже стовідсоткові шанси на задоволення позовних вимог, проте представники українського парламенту систематично не з’являються на судові засідання.

Він зауважує, що позови про скасування рішення Верховної ради щодо Кіровограда знаходяться в суді уже майже 2 місяці. Однак Рада не спромоглася навіть подати письмові заперечення.

– Така позиція органу влади є доволі цинічною та демонструє повну зневагу до правосуддя, а отже і до принципу верховенства права, закладеного Конституцією України. На жаль, у державі створені умови за яких одні органи влади «рівніше рівних», а інші поставлені у залежне становище від державного апарату та бюджетного фінансування, – сказав Турчин.

Крім Ярослава Турчина інтереси позивача – громадської організації «Центр співпраці та підтримки міжнародних проектів» представляли Юрій Іващенко та Олена Лукаш.

Також були представники третіх осіб по справі – Кіровоградської міської ради та Українського інституту національної пам’яті.

Нагадаємо, представники Верховної ради не з’явилися до Вищого адміністративного суду України на розгляд позову депутата Кіровоградської міськради Анни Ніжнікової проти перейменування Кіровограда 5 вересня.

Проте ВАСУ розглянув кілька процесуальних питань, зокрема залучили Інститут національної пам’яті та міську раду як третіх осіб.

Раніше з приводу скасування постанови про перейменування Кіровограда до ВАСУ звернулися народні депутати Сергій Ларін та Костянтин Яриніч, доцент педагогічного університету імені Винниченка Ігор Спінул, екс-редактор газети обласної адміністрації та ради «Народне слово» Валентина Бажан та інші.

Як уже повідомляла «КП», Верховна рада перейменувала Кіровоград на Кропивницький на своєму засіданні 14 липня.

У квітні КМІС і Соціологічна група «Рейтинг» презентували  результати соціологічного дослідження на тему перейменування Кіровограда. Згідно з даними соціологів, переважна більшість населення Кіровограда – 82% – проти перейменування міста на Кропивницький.

e-max.it: your social media marketing partner